Groen actueel

Verkeersles ANWB Streetswise 

Januari 2020

In een elektrische lesauto leren kinderen over de remweg en reactietijd. Stiller verkeer en afleiding door telefoongebruik maken een belangrijk deel uit van de les; Hallo auto.

Woensdag 29 januari, hadden wij een superleuke verkeersdag. We liepen naar het parkeerterrein van de Mc Donalds en kregen daar een uitleg over de remweg en onze reactietijd op de remweg. Ook het belang van het dragen van een gordel, het zitten in een autostoel of op een zitverhoger kwamen aan de orde. We gingen de remweg testen als we renden en wat het verschil daarvan was met gladde zolen en zolen met een profiel. Zo leerden wij dat voldoende profiel op de banden toch wel erg handig is.

Tot slot mochten wij zelf remmen in de auto van ANWB Streetwise. De auto reed 50 km per uur. Dat wij zelf als bijrijder in de auto mochten remmen was wel het leukste van de hele verkeersdag. Maar dat begrijpen jullie vast!

Kunnen we zonder suiker?

November 2019. Geschreven door Féline en Evan

Maandag 4 november kwam mevrouw Laura van het universiteitsmuseum. We deden een experiment van waar of niet waar met de vraag of we zonder suiker kunnen.

Eerst moesten we de koffer open maken. Toen deed Laura de timer aan. In de koffer zaten zakjes suiker, pipetten, vergrootglazen, schema’s en papieren bakjes. We moesten kijken welke kleur en geur het had en we moesten raden welke naam de suiker had. We hadden de volgende suikers: sacharose, mannose en cellulose. Tijdens het experiment moesten we er een beetje water bij doen. Eerst twee druppels, daarna twee milliliter. Ook mochten we een eigen test bedenken. 

Toen iedereen alles had nagekeken moesten we raden welke namen de suikers hadden. Laura vertelde dat sacharose in ons voedsel zit en dat we dat nodig hebben. Mannose is een soort suiker dat in ons lichaam zit en ons helpt. Cellulose zorgt ervoor dat textiel of een plant stevig is, maar wij hebben het perse niet nodig.

De wetenschap is er nog niet uit of we suiker echt nodig hebben, want je mag niet teveel sacharose hebben.

De eerste schoolmaand van groep 5-6

September 2019

De eerste maand van het nieuwe schooljaar zit erop. Er is hard gewerkt en de kinderen hebben alweer veel geleerd. We hebben elkaar leren kennen en afspraken gemaakt over hoe we het willen in de groep. Dit deden wij aan de hand van de lessen van Vreedzame School.

In week drie zijn we gestart met de doelen van leren leren. Dagelijks bespreken we met de kinderen hun taakaanpak, het zelfstandig doorwerken, de uitgestelde aandacht, het samenwerken en reflecteren op hun werk. Hierdoor worden kinderen zich bewust van hun eigen handelen, zodat hun werkhouding kan verbeteren. In deze periode helpen wij hen nog het zelf te doen. Als ieder item vijf keer goed is gegaan, leren wij het de kinderen zelf te doen en als dat weer vijf keer goed is gegaan, laten we het de kinderen zelf doen. Op deze manier ontwikkelen de kinderen zich tot mooie, krachtige en zelfstandige persoonlijkheden.
  

We zijn al een hechte groep geworden en weten wat we aan elkaar hebben.

Maria Montessori had het graag zo gezien!

Groep Groen 5-6

Op de groepspagina worden vanaf september 2019, om de twee maanden actualiteiten gedeeld door de leerkracht of leerlingen.