Lichtblauw actueel

Kraak de code!?

Maart 2020

Kinderen komen steeds vaker in aanraking met computers. Tablets en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar hoe werken computers nu eigenlijk?

En hoe kunnen wij met computers communiceren zodat ze doen wat wij willen? Door te programmeren! Programmeervaardigheden kun je leren! Bijvoorbeeld met de kralenplank. Hiermee oefenen we de basisbeginselen van programmeren.

De kinderen kregen een blad met codes en een lege, vierkante kralenplank. Ze keken naar de getallen en kleuren en legden de kralen op de kralenplank. Een wit vakje betekent : geen kraal, laat dit aantal spijkers leeg. Een gekleurd vakje betekent: leg dit aantal gekleurde kralen naast elkaar op de spijkers. 

Kraak de code programmeren.jpg

Als voorbeeld bij deze foto: het onderste rijtje betekent; leg 1 roze kraal, laat vier spijkers leeg, leg dan 1 zwarte kraal, leg 1 gele kraal, laat 5 spijkers leeg, leg 1 zwarte kraal en laat 6 spijkers leeg. Deze rij is klaar. Op deze manier werken de kinderen alle rijen af. Er ontstaat een herkenbaar figuur op de kralenplank. 

Met het coderen op de kralenplank zijn de kinderen bezig met omzetten van getalnotaties. Hierbij leren zij omgaan met wiskunde taal; taal voor het benoemen van hoeveelheden, getallen en getalnotaties.  Maar ze oefenen ook de fijne motoriek, de kleurenkennis, het samen werken en de concentratie!

Toen werd het nog interessanter….zouden de kinderen ook zelf een kraak de code kunnen maken? Ja hoor dat konden ze wel. Super om te zien hoe ze met elkaar deze uitdaging aangingen. Zie de volgende foto’s maar:  

IMG_20200305_154756.jpg IMG_20200305_154822.jpg IMG_20200305_154623.jpg

Winterkleding en de vier seizoenen

Januari 2020

Wanneer het seizoen winter wordt veranderd niet alleen het weer maar ook de kleding. Welke kleding doe je nou eigenlijk aan in de winter? En in de lente? Of de zomer? En de herfst dan?IMG_20200116_152834.jpg

We hebben het uitgebreid gehad over de verschillen van de vier seizoenen. In het midden van de kring lag een grote stapel kleding die we gingen verdelen over de seizoenen. Waar let je dan op? Als het een dikke warme trui is gaat het bij de winter. Een zwembroek is weer te koud om nu aan te doen, die ging bij de zomer. Zo hebben we alles verdeeld.

Om gelijke deelname in een les te bevorderen kwam er daarna een coöperatieve vorm. In vier hoeken van de klas zette ik een plaat van een seizoen. Winter, lente, zomer of herfst. De kleding ging weer op een stapel en ieder kind mocht een kledingstuk pakken er met het kledingstuk bij de hoek gaan staan waar het kledingstuk past En, vertellen waarom dat kledingstuk bij dat seizoen past

Er is ook met stof gewerkt in de knutselhoek. De oudste kinderen mochten zelf kleding knippen van stof, pfffffff dat valt niet hoor in stof knippen! De jongsten mochten van de voorgeknipte stukjes stof kledingstukken maken. Ze hebben het geweldig mooi gemaakt allemaal!

Het nieuwe paard van de SintOzosnel.jpg

November 2019

Sinterklaas heeft een nieuw paard. Ozosnel. Dat hadden we al gehoord. Maar, waar is Americo dan gebleven? Met de kinderen ging ik hierover in gesprek. Er waren een aantal theorieën:

“Hij is denk te oud geworden!

“In de krant stond dat hij misschien dood is gegaan….” 

“Nee, hij is met mensioen.” “Mensioen? Wat is dat? Bedoel je pensioen?”. 

“Oh ja! Dat betekent dat hij klaar is met werken.”

“Daarom heeft hij een andere naam”

Mooi hoor dit soort gesprekken met de kleuters. Soms is het gewoon heel simpel. Punt.

We begrepen dat Ozosnel heel veel prijzen gewonnen heeft. Dat hij ergens heel goed in is. Daar ging het volgende gesprekje over. Ben je zelf ook ergens goed in? Nou dat wisten ze wel te vertellen! Fijn! Heerlijk hoe kleuters vol trots over zichzelf vertellen.
Dit geeft namelijk een goed gevoel als je weet waar je goed in bent of wat je goed kan. 

Iedereen verdient een mooie rozet net als Ozosnel. Zelf hebben de kinderen een rozet gemaakt en die heb ik opgehangen bij de stal van Ozosnel bij ons op de gang. Iedereen is ergens goed in! Waar ben jij goed in?

Herfst in alle kleuren

September 2019

Op 23 september werd het officieel herfst. Met de kinderen een mooi moment om het te hebben over de seizoenen.

IMG_20191007_135029.jpgWat is een seizoen? Hoeveel seizoenen zijn er? Welke veranderingen zie je in het weer in elk seizoen? Welk seizoen is het nu? Wat zie je aan de bladeren van de bomen in de herfst? Genoeg om over te hebben dus!
 
Ook een lesje kleuren mengen hoort daarbij.
Met welke kleuren maak je oranje?
Of groen? En hoe maak je zelf bruin? 
 
Bij het verfbord mochten de kinderen kleuren mengen en een boom met verschillende kleuren bladeren verven. Zo is geen enkele boom hetzelfde! 

Groep Lichtblauw 1-2

Op de groepspagina worden vanaf september 2019, om de twee maanden actualiteiten gedeeld door de leerkracht of leerlingen.